CIMESZ

GRÁNÁTALMÁS CSIRKE

A cimesz megfelel minden újévi elvárásnak: édes, mézes és ünnepi.

HOZZÁVALÓK:

  • 8 szál sárgarépa lereszelve

  • 16 szem érett datolya

  • 1 kk őrölt fahéj

  • 1 csipet só

  • 3 ek méz

  • 8 ek olívaolaj

  • 2 szem szegfűszeg

  • 1 késhegynyi curry por

  • 1 ek reszelt gyömbér

  • gránátalmamag

ELKÉSZÍTÉS:

A sárgarépát és a gyömbért lereszelem hozzáadom a félbevágott és kimagozott datolyát, meghintem sóval, majd nagy lángon megdinsztelem az olajon. Ha nem túl friss a sárgarépa, teszek hozzá egy deci vizet. Beleszórom a fűszereket, és hozzá öntöm a mézet is. Ekkor teszem bele gránátalma magot is. Aki szereti tehet bele mazsolát is. Fűszerezem, megszórom a dióval, és pirítom még negyed órát.

Ez az eredeti perzsa recept egyszerűbb verziója, és a egyik legfinomabb őszi és téli gyümölcs ízletes és ünnepélyes felhasználási módja, mely egyben paleo és gluténmentes is. Az eredeti receptet angol nyelven itt találjátok.

HOZZÁVALÓK:

  • 2 ek kókuszolaj

  • 680 g csirkecombfilé (zsír nélkül, kis kockákra vágva)

  • 1 nagy mogyoróhagyma, apróra szeletelve

  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

  • 1 evőkanál reszelt gyömbér

  • 1 tk kömény

  • 1/2 tk kardamom

  • 1/2 tk fahéj

  • 1/2 tk só

  • 1/2 tk fekete bors

  • 65 g apróra vágott dió

  • 240 ml gránátalmalé

  • 120 ml kókusztej

  • 1 ek méz

  • 65 g gránátalmamag

  • 2 ek friss petrezselyem aprítva

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Készítsük elő a csirkét (minden látható zsírt távolítsunk el a húsról, különben rágós lesz). Aprítsuk fel a mogyoróhagymát, a fokhagymát és diót és reszeljük le a gyömbért, majd tegyük őket félre. Porciózzuk ki a fűszereket, majd azokat is tegyük félre. A recept lépései gyorsan követik egymást, így érdemes előre sorrendbe rendezni az alapanyagokat.

  2. Tegyünk fel közepes lángra egy nagyméretű fazekat. Tegyük az edénybe a kókuszolajat és melegítsük, míg fel nem forr.

  3. Rakjuk az olajba a felkockázott csirkét, szórjuk meg egy csipet tengeri sóval, süssük át gyakori keveréssel egészen addig, amíg a hús aranybarna színt nem kap.

  4. Hozzáadjuk a mogyoróhagymát a csirkéhez, majd kb. 5 percen át gyakori kevergetés mellett puhulásig sütjük.

  5. A lábas közepén egy kis helyet csinálunk a fokhagymának és a gyömbérnek. Kb. 1 perc folyamatos keverés következik, amíg a fűszerek nem kezdenek el erősen illatozni.

  6. Adjuk hozzá a maradék fűszereket, alaposan keverjük hozzá őket a csirkéhez, majd süssük őket pirulásig.

  7. Tegyük bele a diót és a gránátalmalevet. Az edény aljáról folyamatosan kaparjuk le a megbarnult részeket egészen addig, ameddig a gránátalma lé abba nem hagyja a buborékolást. Adjuk hozzá a kókusztejet és a mézet, majd újra keverjük össze az összes hozzávalót.

  8. Hagyjuk a folyadékot felforrni, majd csökkentsük a láng méretét közepesről alacsonyra, fedjük le a lábast és hagyjuk főni azt 20 percig. Emeljük fel a fedelet, majd egy újabb 10 percig hagyjuk főni (vagy addig, ameddig a szósz be nem sűrűsödik, és a csirke el nem kezd szétesni). A 30 perc alatt időnként kevergessük, hogy oda ne kapjon az étel.

  9. Tálaljuk a csirkét az általunk választott körettel. Szórjuk meg az ételt grántátalmamaggal és apróra vágott petrezselyemmel.


Marokkói újévi csirke

Egy finom ünnepi fogás Mercitől és Petitől

Kerek kalács

Ros Hásánákor édes és kerek kalácsot eszünk, hogy a következő évünk is ilyen jó legyen. Sokszor a tésztába is mézet teszünk és az áldásnál só helyett is mézbe mártjuk.

HOZZÁVALÓK:

  • 580 g liszt

  • 7 g instant élesztő, vagy 5 g friss élesztő

  • 2 teáskanál só

  • 180 ml langyos víz

  • 90 ml növényi olaj

  • 130 g méz

  • 3 tojás

  • 1 tojássárgája

ELKÉSZÍTÉS:

A keverőgépben keverjük össze a lisztet, az instant élesztőt és a sót. (Ha friss élesztőt használunk, azt előbb fel kell futtatni a víz felében egy teáskanál cukorral elkeverve és 15 percig meleg helyen állni hagyni.)

Egy külön tálban keverjük össze a langyos vizet, az olajat, a mézet, a 2 tojást és a tojássárgáját. Adjuk hozzá ezt a száraz hozzávalókhoz, és közepesen alacsony fordulatszámon gyúrjuk addig, amíg a tál aljára tapadó, ragacsos tésztát kapunk, 5-7 percig. A tészta túl nedvesnek tűnhet, de ilyennek kell lennie.

Tegyük a tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületre és lisztes kézzel gyúrjuk puha, sima golyóvá. Egy nagy tálat enyhén kenjünk ki olajjal vagy tapadásmentes főzőspray-vel. Helyezzük a tésztát a tálba, fordítsuk meg egyszer, hogy a teteje is enyhén olajos legyen, majd fedjük le a tálat fóliával. Hagyjuk a tésztát meleg, huzatmentes helyen kelni 1-2 óráig, amíg duplájára nő.

Fordítsuk a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre, és szórjuk be liszttel. A tészta ki fog ereszkedni. Osszuk tésztát négy egyforma részre, és egyesével sodorjuk mindegyik darabot kb. 50 cm hosszú kígyóvá.

A videóban látható módon, fonjunk kerek kalácsot belőlük.

Óvatosan helyezzük át a fonott kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Fedjük le a cipót lazán fóliával, és meleg, huzatmentes helyen hagyjuk kelni, amíg körülbelül másfélszeresére nő, 1 óra alatt. A kelesztési idő vége felé melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra, és állítsuk a sütőrácsot a középső pozícióba.

Egy kis tálban verjük fel a maradék tojást, és a felvert tojással kenjük be bőségesen a megkelt tésztát. (Ha szeretné, szórjon szezámmagot a tetejére, mielőtt beteszi a sütőbe). Süssük 25-35 percig, amíg a kéreg gazdag barna színt kap.

Vegyük ki a kalácsot a sütőből, és tegyük rácsra hűlni. Frissen a legfinomabb, de a maradék néhány napig eltartható.