AZ ÜNNEPRŐL 

Ros HÁsáná (רֹאשׁ הַשָּׁנָה , ejtsd Ros Hásáná) a zsidó újév.

Idén szeptember 15-én este ünnepeljük a világ, pontosabban Ádám és Éva teremtésének 5784.  évfordulóját. Az ünnep Tisré hónap első két napján van. Ekkor kezdődik a 10 bűnbánó nap is, ami Jom Kipurig, az Engesztelés Napjáig tart.

AZ ÜNNEP ELNEVEZÉSEI:

Az év feje


A sófárfújás napja


A világ születésének napja

Az ítélet napja – a következő 10 napban dől el, hogy a jók, a rosszak, vagy közepesek könyvébe írattatunk be a következő évre.


Szabadegyetem - Őszi nagyünnepek gyorstalpaló I.

Újévi kirándulás - Ros Hásáná az ókori Izraelben

A Bálint Ház idén szeptembertől elindítja szabadegyetemét. Egy igazi szabad, nyitott és inkluzív egyetemet, melynek hallgatói betekinthetnek a zsidóság alapjaiba és mélységeibe.

HAGYOMÁNYOS ÉTELEK

GRÁNÁTALMA

Hagyományosan az ünnep második estéjén fogyasztjuk, az új gyümölcsöt és az új év gazdagságát szimbolizálja. Szokás az ünnepen olyan gyümölcsöt fogyasztani, amit nem ettünk még az év során, ez sok esetben a gránátalma. A gyümölcs 613 magot tartalmaz, ami a zsidók számára a 613 tórai parancsolatot jelképezi. 

ALMA

Mézbe mártogatott alma, hogy kerek legyen az év és édes.

KEREK KALÁCS

Ros Hásánákor édes és kerek kalácsot eszünk, hogy a következő évünk is ilyen jó legyen. Sokszor a tésztába is mézet teszünk és az áldásnál só helyett is mézbe mártjuk.

 

MÉZ

Ebbe mártogatunk mindent, hogy édes legyen az évünk.

CIMESZ

Sárgarépából, datolyából,    ananásszal, mézzel készült édes saláta (a receptet itt találjátok)




HAL

Egészben sütött halat szokás enni, mert ez a bőség szimbóluma. A fejét rajta hagyják, ez jelképezi, hogy az ünnep az év feje.


Táslih

A szó eldobást jelent. A szokás neve arra utal, hogy eldobjuk magunktól a bűneinket. Ilyenkor kimegyünk egy folyó, vagy tó partjára és kenyérmorzsát szórunk a vízbe, ami azt jelképezi, hogy megszabadulunk a bűneiktől.

ÚJÉVI SZOKÁSOK


Sófár fújás

Elul hónap elsejétől egészen Jom Kippurig fújják a sófárt, ami egy kos szarvából készült kürt. A fenti videóra kattintva tudod a hangját meghallgatni.


Újévi üdvözlet

Ilyenkor szokás mindenféle megható vagy vicces újévi üdvözlőlapot, emailt, üzenetet, emojit küldeni. „Sáná tová!” „Jó évet!” Így egyszerűen is lehet, vagy megtoldani azzal, hogy „tikátévu”, azaz „írattass be”, hiszen nevünk bekerül egy könyvbe, Jó lenne az élet könyvébe kerülni, kívánjuk ezt egymásnak.

ROS HÁSÁNÁ SZÉDER? NANÁ!

Tudj meg még többet az ünnepről az alábbi videók segítségével: 

Kövess minket

LinkFacebookInstagram

Kik vagyunk



JCC Budapest- Bálint Ház

1065 Budapest Révay utca 16.

info@balinthaz.hu

+361 7910102

(H-P 8:00 - 19:00)


Hírlevél feliratkozás

Programjaink


Köszönjük támogatóinknak!

 

American Jewish Joint Distribution Committee

Dutch Jewish Humanitarian Fund

Friends of JCC Budapest

Bálint Ház Baráti Köre


ENGLISH VERSION - https://www.rosh-hashanah.jcc.hu