A pletykás kisfiú

Volt egyszer egy kisgyerek, aki mindig szeretett a barátairól mesélni. Néha igazat mesélt, néha kissé elferditette az igazságot. A környéken élő gyerekek nem nagyon szerették pletykás társukat. Egy nap úgy döntöttek, kikérik a rabbi tanácsát. 

A rabbi meghallgatta panaszukat, majd elhivta magához a kisfiút. 

- Miért találsz ki történeteket a barátaidról?- kérdezte tőle a rabbi. 

- Ezek csak szavak, - felelte a gyerek- mindig vissza lehet vonni őket. 

- Lehet, hogy igazad van- hagyta rá a rabbi, és másról kezdett beszélni. 

Ahogy a kisfiú induláshoz készülődött, a rabbi megkérdezte tőle: 

- Mondd, megtennél nekem egy szivességet? 

- Természetesen- vágta rá készségesen 

A rabbi fogott egy párnát a heverőről és a kisfiú kezébe adta. 

- Vidd el ezt a párnát a főtérre. Mikor odaérsz, hasitsd fel és rázd össze benne a tollakat. Utána gyere vissza hozzám. 

A fiú nem igazán értette, miért kéri ezt tőle a rabbi, de szó nélkül megtette, amit kért tőle. Elvitte a párnát a főtérre és fel hasitotta. A szél szerteszét szórta a tollakat, az egész tér fehérlett tőlük. 

A kisfiú visszatért a rabbi házához és elmondta a történteket. A rabbi örült. Kosarat adott a fiú kezébe és igy szólt: 

- Most kérlek, menj vissza a térre és gyűjtsd össze ebbe a kosárba a tollakat. 

A fiú tétovázott. 

- Dehát ez lehetetlen! - bökte ki végül. 

Igazad van - mondta a rabbi. - Most láthatod, hogy ugyanigy nem lehetetlen visszavenni azokat a történeteket, amiket a társaidról mesélsz. Légy óvatosabb a kimondott szavakkal! 

A kis morzsa kalandja

A kis morzsa a sarokban ült és nagyon szégyellte magát. Már Peszáh óta ott volt. Senki nem vette észre. Akkor tavasszal, az ünnep előtti éjjel, amikor a család a gyertyával és a tollal az utolsó hamec-morzsákat keresgélte ő lett volna az utolsó darab, amit megtalálnak. Azt gondolta, legyen ez a feladat tényleg kihívás, különösen a kis Samu számára, aki egyébként is szerette elszórni a kenyérmorzsákat. Ezért minden erejét bevetve tovább gurult a sarok irányába. Volt egy kis huzat is, ami segítette. Nem is találták meg. Nemcsak, hogy a morzsakeresésben nem találták, de sikerült annyira a sarok mélyére kuporodnia, hogy azóta sem lelték egyetlen takarítás alkalmával sem. Se Hanna a kis seprűjével, se Anya azzal a nagy porszívóval. Úgyhogy a kis morzsa a sarokban ült és szégyellte magát. Megbánta már, hogy a sarokba gurult. Szerette volna, ha észreveszik.

Elmúlt a tavasz, azután a nyár is. Eljött Ros Hásáná, az egész család ünnephez készült. Nagy volt a sürgés-forgás, mindenki nagyon izgatottan várta az év e csodálatos, ünnepekkel teli időszakát. Az egész család kivette a részét az ünnepi készülődésből. Apa volt az, aki kitakarított és bevásárolt, anya készítette elő az ünnepi asztalt és Hanna főzte az ünnepi vacsorát a kis Samu segítségével. Az ünnep előestjén már ott állt az asztal gyönyörűen megterítve és mindenki elegáns volt, készen arra, hogy elinduljanak a zsinagógába.

Amikor visszatértek, vendégeket is hoztak. Ment a csivitelés, beszélgetés, miközben a kis morzsa ült a sarokban és sóhajtozott. Bárcsak ott lehetnék az asztalon. Bárcsak egy lehetnék a finom, kerek, ünnepi kalács morzsái közül. De én már megkeményedtem, engem már se megenni, se semmire nem lehet használni. Bárcsak megtalálnának és kidobnának végre. Legalább ennyi történne.

Ahogy ott sóhajtozott, hallotta, ahogy a család tagjai a táslih szertartásról kezdenek beszélni.

- Holnap délután elmegyünk a Dunához, jöttök ti is morzsákat szórni? – kérdezte Apa.

A kis morzsa figyelni kezdett.

- Igen, jövünk veletek! – mondta az egyik vendég. – Mi nagyon szeretjük a táslih szertartást. Minden évben elmegyünk és beszórjuk a morzsákat, elúsztatjuk mindazt, amire nem vagyunk büszkék az előző évből.

A kis morzsa nagyon izgatott lett. - Engem, engem dobjatok be. – gondolta. – Akkor még lesz értelme a morzsalétemnek. De hogyan vetessem észre magam. Hónapok óta nem találnak, még az a zúgó-búgó morzsaszívó sem, akkor most hogy vesznek majd észre? – Minden erővel kihúzta magát és maradék erejével megpróbált egy picit előrébb gurulni a sarokból.

Nem volt huzat, egy picit sem mozdult a szeptemberi hőségben a levegő. Újra csak összeszedte erejét és sikerült egy két milliméternyit gurulnia a szoba belseje felé.

Eközben a kis Samu nagyon izgatott lett a táslih hallatán és azon nyomban morzsákat kezdett keresni.

- Jaj de jó, megint keresgélhetek morzsákat úgy, mint peszáhkor! – kiáltotta. – Itt van nézd, egy csomó morzsa van itt az asztalon! – mondta neki anya.

- Nem, nem én nem a friss morzsákat szeretném beszórni, hanem szeretnék tavalyikat találni, hiszen a tavalyi dolgokért szórjuk ezeket a folyóba, nem?

A felnőttek nagyot nevettek Samu kisgyermeki bölcsességén. – Igazad van, mondták. – Samu ettől felbátorodva négykézláb kezdte el pásztázni a szobát. Mindenfelé mászott a szép ünneplőben, ami egyre kevésbé nézett ki ünneplőnek, de ez már nem érdekelte, hiszen küldetése volt. Tavalyi morzsát kellett találnia.

A kis morzsa nem hitte el, amit hallott. Hiszen ő tavalyi! Ő az, most meg kell, hogy találják! De hogyan? Már jártányi ereje sem maradt, hogy még beljebb guruljon. Nagyon elszomorodott.

Ekkor Hanna odament az ablakhoz és kinyitotta, hogy kiszellőztessen egy kicsit. A beáramló levegő megmozgatta picit az ablakban lévő virágokat és a függönyt és ekkor csodák csodájára szél támadt. A nyitott ablakon keresztül befújt a szobába, megkavarta a levegőt és felemelte magával a kis morzsát, megforgatta a levegőben és leejtette a szőnyeg kellős közepére. Samu azonnal észrevette, felemelte és egy kis szalvétára tette.

- Találtam egy tavalyi morzsát! – mondta boldogan.

Másnap délután a folyó partján a kis morzsának nagyon fontos feladata volt. Samu kivette őt a szalvétából és azt mondta:

- Gyere kis morzsa, elúsztatlak, vidd magaddal azt, amit nem csináltam jól tavaly. – Majd szélnek eresztette a kis morzsát, a folyó felé. A kis morzsa nagyon boldog volt.

Kövess minket

LinkFacebookInstagram

Kik vagyunkJCC Budapest- Bálint Ház

1065 Budapest Révay utca 16.

info@balinthaz.hu

+361 7910102

(H-P 8:00 - 19:00)


Hírlevél feliratkozás

Programjaink


Köszönjük támogatóinknak!

 

American Jewish Joint Distribution Committee

Dutch Jewish Humanitarian Fund

Friends of JCC Budapest

Bálint Ház Baráti Köre


ENGLISH VERSION - https://www.rosh-hashanah.jcc.hu